פציעות של עובדים במקום עבודה הן דבר שכיח. זה יכול לקרות כתוצאה מחוסר תשומת לב של העובד, כתוצאה מהתנהלות פזיזה או מצב לחץ אך זה גם יכול לקרות כתוצאה מרשלנות או חוסר תשומת לב של המעסיק למפגעים שעלולים להוביל לפציעה. מסעדות הן מקום מועד לפציעות עובדים, לכן חשוב שבעל המקום ידע כיצד להתנהל ולהתמודד אם מתרחשת סיטואציה כזו בעסק שלו.
למה פציעות עבודה הן שכיחות במסעדות?
מסעדה היא מקום אקטיבי בו כל הזמן מתרחשים דברים, מאחורי הקלעים, קרי במטבח, מחסנים ובמקומות אחרים שהלקוחות לא נחשפים אליהם וכן בחזית של המסעדה, כלומר, על הבר, מול שולחנות הסועדים או במקומות אחרים אליהם הלקוחות כן נחשפים.
פציעות עבודה במסעדה נעות במנעד מאוד רחב. הנה 3 דוגמאות לפציעות שכיחות במסעדה:
- חתכים בידיים או במקומות אחרים כתוצאה מעבודה במטבח.
- החלקה ונפילה בזמן או אחרי שטיפת הרצפה.
- מכות יבשות כתוצאה מנפילה של ארגזים וחומרים שונים מגבוה.
צריך לציין, ישנם מקרים יותר חמורים מאלה שיכולים להתרחש כתוצאה מעבודה עם מכשירים חשמליים שונים. דברים שיחייבו להתמודד עם פציעה של עובד בצורה ישירה ואולי אפילו לעצור את עבודת המסעדה עד לבירור העניין.
לסיכום חלק זה נציין, אין זה משנה אם הפציעה נגרמה כתוצאה מהתנהלות לא מקצועית של העובד או רשלנות של המקום. העובד יצטרך לקבל את הסיוע והטיפול הראויים למצבו. אחר כך, יהיה אפשר לבחון את השאלה מי אשם בכך.
איך מתמודדים עם פציעה של עובד?
התמודדות עם פציעה של עובד מתחלקת לשלושה חלקים עיקריים:
חלק ראשון, מעשי, מתרחש ברגע שמתרחשת הפציעה. על המעסיק לספק לעובד טיפול רפואי מיידי, בין אם זה במקום ובין אם זה באמצעות הפנייה למיון, רופא או כל דבר אחר. ההמלצה היא כמובן להפנות אותו לטיפול רפואי בשביל שהבעיה תיבחן באופן מקצועי ונכון.
לשם כך יש למלא את הטפסים הרלוונטיים (בל 125 או 283) על מנת שהעובד יוכל לקבל את הטיפול הרלוונטי עבורו, הן בשלב הראשון והן בהמשך, במידת הצורך.
חלק שני, מתייחס להיבטים שקשורים לביטוח לאומי. כל עובד שנפגע במהלך עבודתו, זכאי לקבל לדמי פגיעה מביטוח לאומי לתקופה של 13 שבועות. לשם כך יש לעזור לו להגיש תביעה. ניתן להגיש אותה גם אחרי שתקופה זו חולפת. על המעסיק לדווח לביטוח לאומי על המקרה ולחתום עליו.
חלק שלישי, מתייחס להיבט הכספי. על המעסיק לשלם דמי פגיעה לעובד וכן מומלץ שהוא יתייעץ עם עו"ד באזור שלו שמתמחה בנושא. למשל, אם הוא מפעיל מסעדה באזור הצפון יש לו אפשרות לפנות אל עו"ד בנשר לענייני עבודה בשביל להתייעץ עמו הן לגבי התשלומים שעליו להציע לעובד והן כיצד להתמודד במקרה של תביעה מצידו נגד בית העסק.